Gaz czy węgiel? To od dawna temat do dyskusji między szefami kuchni i miłośnikami dobrego steku. Technologie nie stoją w miejscu, starając się, aby proces gotowania był dla nas przyjemny, wygodny i mniej energochłonny.
Czy zatem grill gazowy stanowi konkurencję dla grilla węglowego i odwrotnie? Czym tak naprawdę różni się jeden od drugiego.
Potrawy, z którego grilla są smaczniejsze?
Być może jest to najważniejsze pytanie, ponieważ chcemy, aby było pyszne. Węgiel drzewny daje poczucie typowego, bardzo znanego aromatu, który uzyskuje się dzięki zrębkom drzewnym. Kiedy krople tłuszczu mięsnego spadają na węgle, wszystkie opary przenikają do żywności. Grill gazowy nie daje tak uwielbianego dymnego smaku. Nadaje raczej smak przypominający wędzony boczek. Grill gazowy ma jednak tę zaletę, że wytwarza on więcej pary niż jego węglowy odpowiednik, dzięki czemu mięso jest bardziej wilgotne i soczyste.
Czas i działanie
Grille węglowe nagrzewają się dłużej, dłużej trwa także sam proces przygotowywania potrawy. Przy większych imprezach długie oczekiwanie nie jest wskazane. Jednocześnie węgiel pozwala na uzyskanie wyższej temperatury, dzięki czemu można smażyć mięso do chrupiącej, lekko przypalonej skórki, co wielu lubi. Uzyskanie takiego wyniku za pomocą grilla gazowego jest znacznie trudniejsze.
- Grill gazowy łatwo się nagrzewa, w niektórych modelach wystarczy 10 minut, aby się nagrzał i do tego utrzymywał swoją temperaturę.
- W przypadku grilla węglowego trzeba stale monitorować płonień i temperaturę.
- Obsługa grilla gazowego jest dość prosta, nawet jeśli wcześniej go nie używaliśmy.
- Grilowanie na węglu drzewnym wymaga większej wprawy i kulinarnego obycia.
A co z użytecznością i praktycznością?
Profesjonalny grill gazowy pozwala ugotować kilka potraw jednocześnie, zapewniając każdej optymalną temperaturę. Niestety takiego efektu nie da się osiągnąć na grillu węglowym.Gdy mięso jest gotowe, można cieszyć się jego smakiem, demonstrując krewnym, przyjaciołom i znajomym swój warsztat kulinarny. Prędzej czy później nadejdzie jednak czas, kiedy trzeba uporządkować grill. Po węglu pozostanie dużo popiołu, który trzeba będzie usunąć, grill gazowy wystarczy tylko umyć. Tak więc pod względem wygody grill węglowy wypada gorzej od grilla gazowego.
Najważniejsza jest tradycja?
Niektórzy kochają wszystko, co najnowocześniejsze i zaawansowane, podczas gdy inni wręcz przeciwnie, lubią wszystko, co tradycyjne i znane z dzieciństwa. Pod względem tego parametru grill węglowy oczywiście jest zwycięzcą, ponieważ tylko on jest w stanie przypomnieć smak znany z dzieciństwa.
Przeczytaj również: Kiedy sadzimy truskawki?
Na koniec cena
Ze względu na mechanizmy i złożoność konstrukcji grille gazowe są droższe od grilli węglowych. Jeśli nie chcesz wydawać dużych pieniędzy na grilla, wybierz grill węglowy. Jeśli zależy Ci na optymalnym bezpieczeństwie i komforcie i masz na to środki, wybierz grill gazowy. Ukochany przez wielu zapach dymu jest głównym atutem grilla węglowego, więc mięsożercy, pomimo wszystkich argumentów przeciw nadal preferują tradycyjny grill na węgiel. Najważniejsze jest i tak zadowolenie z efektu kulinarnego.